2014-10-09Pramogos

Gurmaniškos kelionės: Italija

Kiekvienas iš mūsų esame bent kartą pasvajoję, kaip norėtumėme aplankyti vieną ar kitą šalį. Tikriausiai nė nesusimąstėte, jog pažinti kitą šalį galite net neišvykę iš savosios. Kaip tai įmanoma? O gi paragavus tradicinių šalies patiekalų – juk maistas yra vienas iš tų rodiklių, kuris gali geriausiai apibūdinti šalies kultūrą. Šį kartą siūlome apsilankyti saulėtoje Italijoje!

commons.wikimedia.org

Commons.wikimedia.org nuotr.

Kodėl Italija?

Italija garsėja ne tik madomis, architektūra, menu ar muzika – ji be galo garsi ir savo virtuve. Niekam ne paslaptis, jog italų virtuvė yra gerai žinoma visame pasaulyje. Tokius itališkus patiekus kaip picą, makaronus, spagečius ar lazaniją žino visi iki vieno. Italams pasisekė – tinkamos klimato sąlygos ir gausus sveiko maisto pasirinkimas jų virtuvę pavertė garsią visame pasaulyje. O kur dar itališko valgio ruošimo tradicijos… Ar dar kyla klausimas, kodėl Italija? Tikimės, kad ne.

 

lifetasty.com

Lifetasty.com nuotr.

Gurmaniška kelionė į Italiją

Nežinote, kur pradėti savo kelionę? Apsilankymas italų restorane „Fiorentino“ būtų puikus pasirinkimas! Kodėl mes Jums tai siūlome? O gi todėl, kad apsilankę šiame restorane Jūs ne tik galėsite paskanauti tikrų itališkų valgių, bet ir pajusti Italijos dvasią. Mūsų pasiūlymo privalumas tas, kad mes jau turime meniu, sudarytą būtent Jums! Jame nerasite tokių patiekalų, kurių galite rasti beveik visose kavinėse ar restoranuose – mūsų siūlomą meniu sudaro „Brusketų“ asorti, ravioli su ricotta ir špinatais, ant grotelių kepta vištienos filė su šparagų – artišokų padažu, kepta plekšnė su citrinų – apelsinų padažu, „Panna cotta“ su šviežių uogų padažu bei tiramisu. Na, o dabar apie pasakiškus italų valgius pakalbėkime smulkiau!

iStock_000006094743Large

Tradiciniai italų valgiai

Pica (it. pizza)

Visi iki vieno žino, jog pica yra kilusi iš Italijos. Tai krosnyje iškeptas kepinys su sūriu bei pačiais įvairiausiais ingredientais. Labai įdomi yra pirmosios picos istorija, tad trumpai apie ją. Pirmoji pica buvo pavadinta „Margaritos“ vardu karalienės Margaritos Savojietės apsilankymo Neapolyje proga.  Ši pica buvo itališka ne tik savo kilme, bet ir savo spalvomis – žali bazilikų lapeliai, balta mozarela bei raudoni pomidorai priminė Italijos vėliavą. Galime drąsiai sakyti, jog šis italų patiekalas yra vienas mėgstamiausių patiekalų visame pasaulyje.

3720_r

Makaronai (it. pasta)

Vakarietiškus makaronus apibūdina itališkas žodis pasta. Šių makaronų tėvynė – Italija. Dabar pasta gausiai paplitusi Europoje ir kitose Vakarietiškose virtuvėse.  Šie makaronai gaminami iš kvietinių miltų ir yra skiriama keli šimtai jų rūšių. Lietuviai gali klaidingai suprasti šių makaronų reikšmę – pasta yra ne tik makaronai, bet ir kiti virti tešlos gaminiai (pvz. lazanija ar ravioliai).

3716_r

Lazanija (it. lasagne)

Lazanija – vienas populiariausių patiekalų vakarų šalyse. Ji gaminama iš makaronų lakštų apkepo, įdaryto mėsa, sūriu, pomidoru padažu bei daržovėmis. Tikriausiai dauguma žmonių lazaniją sieja su animacinio filmuko veikėju Garfildu, kurio mėgstamiausias valgis buvo būtent šis itališkas patiekalas. Ją mėgo ne tik šis herojus. Lazanija laikoma bene gardžiausiu itališku makaronų patiekalu.

www.delfi.lt

Delfi.lt nuotr.

Itališkieji koldūnai (it. ravioli)

Ravioli – dar vienas klasikinės itališkos virtuvės patiekalas. Tai itališki koldūnai – tikras italų virtuvės gardumėlis. Ravioli koldūnams būdinga stačiakampio forma, jie būna įdaryti įvairiausiais įdarais bei valgomi su įvairiais padažais. Tai patiekalas, puikiai tinkantis ne tik pietums, bet ir vakarienei!

topyaps.com

Topyaps.com nuotr.

Brusketa (it. bruschetta)

Brusketa – tai tradicinė itališka užkandėlė, kuri patiekiama prieš valgį apetitui sužadinti. Paprastai tariant, tai skrudintos duonos riekelė su česnakais ir alyvuogių aliejumi. „Brusketa“ gali būti valgoma viena arba pagardinta įvairiausiais priedais: nuo įvairiausių žalių ir keptų daržovių iki vytintos mėsos ar ančiuvių. Yra spėjama, jog ši užkandėlė atsirado prieš maždaug 5 tūkstančius metų Pietų Italijoje. Jeigu kam nors kyla klausimų dėl pavadinimo, tai jis yra siejamas su italų kalbos žodžiu „bruschetta“, reiškiančiu „kepti virš anglių“.

iStock_000013538097Large

Itališka kava (it. espresso, cappuccino, latte, macchiato)

Beveik kiekvieno iš mūsų rytas neprasideda be gardžios kavos puodelio. Tikra itališka kava yra tokia stipri, jog atrodo, kad vien jos pauosčius galėtum pabusti iš visų miegų. Šiomis dienomis kava užima didelę mūsų gyvenimo dalį, tai tarsi draugystės gėrimas, sukviečiantis žmones pabūti drauge bei pabendrauti. Tiesa, sklinda gandai, jog išvirti tikrą itališką kavą geba tik italai, tad jeigu kada užsuksite į šią nuostabiąją šalį, nepamirškite jos paskanauti.

kava_2

Tiramisu (it. tiramisù)

Tiramisu – bene garsiausias itališkas desertas, žinomas visam pasauliui. Šiam desertui pagaminti reikalingi 6 produktai: kava, sausainiai, kiaušiniai, maskarponė bei pagardinimui – „Marsala“ (itališkas spirituotas vynas) bei kakavos milteliai. Gaila, tačiau yra sakoma, jog tikrojo Tiramisu iš maskarponės sūrio galima paragauti tik Romoje.

cake

Panakota (it. panna cotta)

Panakota  – tradicinis itališkas desertas. Jis gaminamas iš trijų ingredientų – grietinėlės, cukraus ir želatinos. Panakota patiekiama su uogų, vaisių, karamelės ar šokolado padažu. Tai labai lengvas, gaivus ir be galo gardus italų virtuvės desertas!

shutterstock_74889658

Taigi, labai kviečiame pažinti Italiją iš arčiau. Linkime Jums smagaus ir gardaus laiko!

notyourordinarylookbook.blogspot.com

Notyourordinarylookbook.blogspot.com nuotr.

Taip pat kviečiame apsilankyti mūsų Pinterest albume „Itališka virtuvė”.

pinterest italija













Pasiklausyti dainų, tinkančių itališkai vakarienei, galite mūsų Youtube paskyroje.

youtube italija